Metripond-M93 Mérleggyártó Kft.

METRI-SELF93 hídmérleg automatizáló rendszer

2018-ban fontosnak láttuk, hogy a munkaerő hiányos piaci helyzetre való tekintettel megoldást fejlesszünk ki ügyfeleink, leendő ügyfeleink számára. A megoldást az automata, kezelő nélküli mérlegelésben láttuk.

Az elkészült fejlesztésnek köszönhetően a kamionok, tehergépjárművek mérlegelése kezelő személyzet nélkül elvégezhető, ezáltal éves szinten több millió forint bérköltség megtakarítható. A másik nagy előnye a rendszernek, hogy lehetővé teszi a bérmérési szolgáltatást, amely által bevételt és profitot lehet realizálni. A szolgáltatást igénybe vevő a helyszínen egy fizető automatán keresztül önmaga el tudja végezni a mérést, miután a mérlegelés díját készpénzzel vagy érintő kártyás bankkártyával rendezte. A mérlegelésről névre szóló számla is nyomtatható.  A szolgáltatást rendszeresen igénybe vevők részére bérlet rendszerű mágneskártya is kiadható, amelyre előre fel lehet tölteni tetszőleges számú mérés díját.

A rendszer nagy előnye, hogy meglévő hídmérlegekhez is telepíthető és teljes mértékben az ügyfél igényeihez igazítható.

A mérlegjegyen megtalálható adatok: vevő neve, rendszámadatok, tengelysúlyok, össztömeg, dátum, termék megnevezése, mérés sorszáma, vonalkód. A mérlegelő szoftver a gépjármű felhajtása közben kalkulálja a tengelyek súlyait. A nettó tömeg (szállított áru tömege) meghatározására a rendszerből visszahívható az első mérés eredménye, mely levonódik a második mérésből.

A mérlegre való felhajtást és a mérés végén a lehajtást sorompó szabályozza. A mérlegen való megfelelő megállást helyzetérzékelő infrák által vezérelt visszajelző lámpa biztosítja, mely jelez, ha előre vagy hátra kell gurulnia a szerelvénynek a helyes mérlegeléshez. A rendszámokat a rendszámfelismerő kamerák automatikusan olvassák be.

A METRI-SELF93 automatizáló rendszer alkalmazásával a hídmérleg akár egy egész település mérlegelési igényét le tudja bonyolítani. Például adott egy település, ahol jelenleg 1db hídmérleg üzemel, de bérmérést nem végez, ezért a többi termelőnek akár több faluval távolabbra kell utaztatni a gabonát, ahhoz hogy meg tudják mérni. Eközben feleslegesen terhelik a környezetet a mezőgazdasági gépek, kamionok. Ezt a felesleges környezetterhelést a rendszer alkalmazásával csökkenteni lehet.

Műszaki, technológiai leírás, termékismertető:

A METRI-SELF93 hídmérleg automatizáló rendszer számos hardvert kezel, többek között a mérlegre való fel és lehajtást szabályozó sorompókat. A felhajtó oldalon egy útba épített hurokdetektor érzékeli a hídmérleghez közelítő járművet és felnyitja a sorompót. Ezzel egy időben az automatizáló rendszer a hídmérlegnek kiadja a nullázó parancsot az esetleges mérlegen lévő szennyeződés vagy víz/hó kinullázása érdekében. Ha a nullázás nem sikeres, akkor a sorompó nem nyílik fel, elkerülve ezzel egy esetleges pontatlan mérést. A sorompó felnyílását követően a sofőr felhajt a mérlegre és figyeli a mérleg túlsó végén elhelyezett jelzőlámpát. A jelzőlámpa a mérlegre szerelt infrahelyzetérzékelőktől kapott információ alapján segíti a mérlegen való helyes megállást. Ha nem hajtott fel eléggé vagy túlgurult a szerelvény, az ellentétes irányba mutató világító nyíllal jelzi a lámpa a korrigálás irányát. Ezt követően a sofőr kiszáll és a bemegy a mérlegházba, ahol egy saválló, ipari terminál fogadja. A terminálon először néhány fontos információ jelenik meg, melynek elolvasását követően egy nyomógomb megnyomásával lehet tovább lépni. A rendszer ezt követően felkínál többféle fizetési módot, mint például bérlet (RFID mágneskártya), készpénz, paypass bankkártya. A bérletet az üzemeltető saját sofőrjeinek ki tudja adni. A kártyához különböző állandó adatok tárolhatóak el, melyek azonosíthatják a sofőrt és a szerelvényt. Szintén RFID kártya adható a rendszeres partnereknek. A kártyaolvasást vagy fizetést követően a rendszer kiírja a rendszámfelismerő kamerák által beolvasott rendszámot, melyet a sofőrnek ellenőrizni majd jóváhagyni vagy szükség esetén javítani kell. A javítást a vandálbiztos billentyűzet segítségével lehet elvégezni. Ezzel egyidőben a kijelzőn már megjelenik a mért össztömeg és az egyes tengelyek mért értékei. Ezt követően a sofőr meg tudja adni a szállított termék megnevezését, mely a mérlegjegyen is megtalálható lesz. A mérlegjegy nyomtatása előtt a gépjármű vezetője eldöntheti, hogy kér-e névre szóló számlát. A rendszer minden esetben egyedi sorszámmal és vonalkóddal látja el a mérlegjegyet. Bármikor összepárosítható két mérés annak érdekében, hogy a nettó tömeg meghatározható legyen. Az első mérést az azonosító begépelésével vagy a vonalkód leolvasásával lehet előhívni. A nyomtatást követően a sorompó automatikusan felnyílik kihajtás céljából. Az ipari terminál internet csatlakozás esetén a méréseket azonnal egy Google Drive mappába szinkronizálja, amelyet az üzemeltető bárhonnan elérhet. Meghibásodás vagy szükséges beavatkozás esetén (pl. kifogy a papír a nyomtatóból) a rendszer automatikusan e-mailt küldd a megadott e-mail címre.

Ajánlom figyelmükbe a weboldalunk videogalériájában található bemutató videot, mely jól szemlélteti a rendszer működését: Videó galéria

A METRI-SELF93 teljesen egyedülálló a piacon és nagyban segíti a mérleg biztonságos és gazdaságos üzemeltetését.

Videó

Galéria